四季民福东安门店是继故宫店之后迅速开幕的又一家新店,位于黄金商街的东安门大街之上,与故宫店一街之隔,交相呼应。四季民福的整体风格定位在现代休闲中式,同样是以现代写意的方式在餐饮空间中传递传统中式之美,但每一家店面的表现手法又不尽相同,不同的主题设定,为就餐者带来了多样化的视觉体验。 


Four Seasons Minfu Dong'anmen Store is another new store that opened after the Forbidden City Store. It is located on Dong'anmen Street in Huangjin Street, which is separated from the Forbidden City Store by one street. The overall style of Four Seasons Folk Welfare is positioned in modern casual Chinese style. It also conveys the traditional Chinese style in the dining space in the form of modern freehand, but the performance of each store is different. Different themes are set for the diners. A diverse visual experience has come.


本案的设计灵感源自于山,取义“云里寻华,雾里看山”,将中国传统文化、艺术之中对山的欣赏与理解,通过现代化的设计语言展现而出。自然界中山的有机形态,通过剪影化的设计处理,提炼出具体而硬朗的形态,由钢板切割成型后装饰在墙面,并配以暗藏的灯带形成了恰到好处的立体感。天棚处使用了异形切割的木挂板吊顶装饰,无规则的排列呈现出重峦叠嶂之势似隐于云间,强烈地韵律感成为了视觉上的绝对主角。


The design of the case is inspired by the mountains. The meaning of “seeking the clouds in the clouds and seeing the mountains in the fog” is to show the appreciation and understanding of the mountains in Chinese traditional culture and art through modern design language. The organic form of Zhongshan in the natural world, through the silhouetted design process, extracts a concrete and tough shape, which is cut and formed by the steel plate and decorated on the wall surface, and is equipped with a hidden light strip to form a proper three-dimensional feeling. The ceiling is decorated with a wooden hanging plate ceiling with a special-shaped cut. The irregular arrangement appears to be hidden in the cloud, and the strong rhythm becomes the absolute dominant character in the visual.

 

    与山形吊顶形成上下对应的地面铺装,使用了具有天然纹理的水墨效果石材,脚下自然“流动”的线条感,呼应着随处可见的山形。每一处区域间相隔的玻璃隔断,定制了磨砂效果的雾化玻璃,若隐若现的半透明状,模拟出了山间雾气昭昭地视觉效果。


 The ground pavement with the mountain-shaped ceiling forms the top and bottom, using the ink-effect stone with natural texture, and the natural "flowing" sense of the foot under the foot, echoing the mountain shape that can be seen everywhere. The glass partitions between each area are separated, and the frosted effect of the atomized glass is customized. The opaque translucent shape simulates the visual effect of the mist in the mountains.


入口处狭长的通道中设置了等候区及烤鸭房,透明的玻璃隔断被铁艺框架勾勒出极简的视觉效果,与传统经典的烤鸭房形成的仪式感,产生了强烈的对比关系,在起到隔音、隔温的保护作用同时,也增加了的观赏性。与之相对而设的等候区在墙面装饰上也做足了文章,利用回收的老榆木材料,重新处理切割成条状后,手工排列处随机的凹凸感,间或嵌入了同等宽度的条状镜面不锈钢材料,在质朴的材质之中增加现代的设计元素。


The waiting area and roast duck room are set in the narrow passageway at the entrance. The transparent glass partition is outlined by the wrought iron frame, which creates a minimalist visual effect. It creates a strong contrast with the traditional classic roast duck house. At the same time, the protection of sound insulation and temperature insulation also increases the ornamental. The opposite waiting area has also made an article on the wall decoration. Using the recycled old eucalyptus material, it is re-processed and cut into strips, and the random unevenness is manually arranged, and the strips of the same width are embedded. The mirror-like stainless steel material adds a modern design element to the rustic material.


   同样的处理手法也出现在过厅的墙面装饰上,将烤鸭炉中使用的果树材料切割之后以平面化的形式拼贴在墙面上,与局部的镜面不锈钢装饰形成直接的对比关系,而此处的设计也通过镜面反射的效果,减弱了梁的概念,在视觉上模糊了层高低矮的问题。


  The same treatment method also appeared on the wall decoration of the hall, cutting the fruit tree material used in the roast duck oven and then tiling it on the wall surface in a planar form, which directly contrasts with the local mirror stainless steel decoration. The design here also uses the effect of specular reflection, which weakens the concept of the beam and visually blurs the problem of the height of the layer.


项目名称:四季民福烤鸭店东安门店

设计公司:北京IN.X屋里门外设计公司

设    计:吴  为

参与设计:贾琦峰、吴其彪

地    点:北京

面    积:800㎡

主要材料:大理石、蒙古黑、钢板、雾化玻璃、老榆木

设计时间:2016年

完成时间:2017年

空间摄影:司成毅


Project Name: Four Seasons Minfu Roast Duck Restaurant Dong'anmen Store

Design company: Beijing IN.X house exterior design company

Design: Wu Wei

Participate in the design: Jia Qifeng, Wu Qibiao

Location: Beijing

Area: 800m2

Main materials: marble, Mongolian black, steel plate, atomized glass, old elm

Design time: 2016

Completion time: 2017

Space photography: Si Chengyi