在京城,提到四季民福烤鸭店,可谓是经营京味菜的知名连锁品牌,近些年又不断升级环境、产品、服务,使其品质全方位更上一层楼。此次设计的和平里店,在以往店面设计主题的基础上,又是一次新的挑战。本案位于北京的老居民区中,且紧邻商场,地理位置非常有优势,项目所在的空间很方正,且层高很高,所以从平面规划上到立面的处理,都从中式传统的匀称之美入手设计。


In Beijing, the four-year folk bake roast duck restaurant is a well-known chain brand that operates Beijing-style dishes. In recent years, it has continuously upgraded its environment, products and services to make its quality all-round. The design of Hepingli Store is a new challenge based on the previous store design theme. The case is located in the old residential area of Beijing, and is close to the shopping mall. The geographical position is very advantageous. The space where the project is located is very square and the height of the floor is very high. Therefore, the processing from the plane plan to the facade is from the symmetrical shape of the Chinese tradition. Start designing.


和平里店的设计风格依旧是定位在现代中式的平和气氛,设计师在整个设计过程中,克制过度地去表现中式传统的符号,而是运用解构、变通的手法,去呈现出东方美学的意境概念。空间色调被控制在大气沉稳的黑白灰之中,中国红适度点缀其间,并通过灯光的渲染打造出空间的高雅格调,这使得在传统中式绘画中经典的配色方式,巧妙地铺设到空间之中。同时一层接待区的米黄色文化石与榆木板的结合,也让一层的局部色彩关系被柔和晕染,暖色调传达出友好地迎宾氛围,而二层空间中大量的留白,通过麻刀灰的肌理处理,呈现出犹如古老宣纸般的视觉效果。


The design style of Hepingli Store is still positioned in the modern Chinese style. In the whole design process, the designer restrains the symbols of Chinese traditionality excessively, but uses the deconstruction and modification methods to present the artistic conception of oriental aesthetics. concept. The space color is controlled in the calm black and white ash, the Chinese red is moderately embellished, and the light is rendered to create a space of elegant style, which makes the classic color matching in traditional Chinese painting subtly laid into the space. . At the same time, the combination of beige culture stone and enamel wood in the reception area also makes the local color relationship of the first layer softly smudged, the warm color conveys a friendly welcoming atmosphere, and a large amount of white space in the second floor space passes. The texture treatment of the ash ash is like the visual effect of ancient rice paper.


项目名称:四季民福烤鸭店(和平里店)

设计公司:北京屋里门外(INX)设计有限公司

设    计:吴为

参与设计:吴其彪、刘晨阳、李璐怡

地    点:北京

面    积:780平方米

主要材料:山东青石板、灰麻、老榆木、麻刀灰

设计时间:2014

完成时间:2015

空间摄影:司成毅


Project Name: Four Seasons Manfu Roast Duck Restaurant (Hepingli)

Design company: Beijing Wulimenwai (INX) Design Co., Ltd.

Design: Wu Wei

Participate in the design: Wu Qichen, Liu Chenyang, Li Yiyi

Location: Beijing

Area: 780 square meters

Main materials: Shandong bluestone board, gray hemp, old elm, hemp ash

Design time: 2014

Completion time: 2015

Space photography: Si Chengyi