禾苑·台州鱼市

Heyuan • Taizhou Fish Market

 

金融街店

 

 


Words 

by

禾苑 台州鱼市

Published 

on 

2021-9-11

Design

by 

IN.X

 

 

 

社交平台上,位于北京金融街的台州菜餐厅禾苑不声不响地火了,除了“实在好吃”外,门脸低调和内有乾坤成了客人们评价里出现频次最高的词。
事实上,禾苑从一个念头到今天铺陈多年,而她幕后的故事和策略确实应了食客口中的“内有乾坤”。

On social platforms, Heyuan, a Taizhou cuisine restaurant located on Beijing’s Financial Street, went viral. In addition to “really delicious”, the low-key face and the inner universe became the most frequent words in guest reviews. In fact, has Heyuan fully laid out from a thought to today? Years, and her behind-the-scenes story and strategy really corresponded to what the diners said "there is something inside."

 

奇迹业态背后

开业之初,禾苑作为一间仅仅只有320平米的小餐厅创下了瞩目的单日营业额。堪称奇迹业态的背后有两个人——一个是创始人英子,在国内顶级高端餐饮行业长达25年的奔跑中,英子从门店店长、北京区总经理到品牌总经理。随品牌一同开疆拓土、共同成长、收获荣耀。

At the beginning of its opening, Heyuan, as a small restaurant of only 320 square meters, achieved a remarkable one-day turnover. There are two people behind the miracle format-one is the founder Yingzi. In the 25-year run of the top high-end catering industry in China, Yingzi has been from the store manager, the general manager of the Beijing area to the general manager of the brand. With the brand, we will expand our territory, grow together, and gain glory.

 

另外一个人,是英子这次选择的空间设计师——屋里门外的吴为,他带领团队完成了禾苑金融街店的全部设计工作。在高端金融商圈,从不缺少光鲜时髦的高级餐厅,作为主打台州菜和海鲜的禾苑,设计师为它选了另外一条路——“我们要在CBD创造烟火气,渴望乡土温情和古朴生活的都市人在这里会找到这份诗意,让年轻人从快节奏里抽离一会儿,好好享受食物和环境,这是禾苑的设计初衷。”

Another person is the space designer selected by Yingzi this time—Wu Wei from inside and outside the house. He led the team to complete all the design work of Heyuan Financial Street Store. In the high-end financial business district, there is never a lack of glamorous and fashionable high-end restaurants. As Heyuan, which specializes in Taizhou cuisine and seafood, the designer chose another path for it——"We want to create fireworks in the CBD. Urban people who yearn for local warmth and simple life will find this poetry here, allowing young people to get away from the fast pace for a while and enjoy the food and environment. This is the original intention of Heyuan ."

 

于是,“台州鱼市”的招牌挂在了一层明档的醒目位置,鲜活水产和堆在篮子里的时令蔬菜成了金融街沿街最跳脱的一处风景。

As a result, the sign of the "Taizhou Fish Market" was hung in an eye-catching position on the first floor. Fresh aquatic products and seasonal vegetables piled in baskets became the most interesting scenery along Financial Street.

酒吧到鱼市小空间的反常策略
最初,英子想在禾苑的一层开设酒吧,丰富经营模式以弥补小空间的不足,但如今,纯粹的“台州鱼市”占据了一层全部空间,这是吴为设计策略的一部分。

At first, Yingzi wanted to open a bar on the first floor of Heyuan to enrich the business model to make up for the lack of small space, but now, the pure "Taizhou Fish Market" occupies all the space on the first floor, which is part of Wu Wei's design strategy.

 

虽然餐厅空间有限,但在金融街,人们对充满市井烟火的好奇和需求要远远大于对一间酒吧,而两种截然不同的经营体验也会在同一个空间中形成冲突。于是,在粗矿的拼接青石板墙内,老木头搭出海鲜档的结构框架,竹帘、青石条、水泥、水蓝色方砖还原了档口热闹的氛围,陈年老酒、菜篮、鲜活水产和氤氲的水汽无一不是人声喧闹的市井底色,在暖黄色的灯光里,这一块被框起来的“烟火气”兀自站在金融街的繁华里,甚至有点不合群,却格外引人入胜。

Although the restaurant space is limited, in Financial Street, people's curiosity and demand for fireworks in the city are far greater than for a bar, and two completely different operating experiences will also conflict in the same space. Therefore, in the spliced bluestone wall of the coarse mine, old wood sets up the structural frame of the seafood stall. Bamboo curtains, bluestone strips, cement, and aqua blue tiles restore the lively atmosphere of the stall. Old wine, vegetable baskets, The fresh aquatic products and the rich water vapor are both the background color of the noisy market. In the warm yellow light, this framed "firework" stands alone in the bustling financial street, even a little uncomfortable, but Extraordinarily fascinating.

 

整个餐厅内,经年的天然材料重新编织、切割又组合,在青灰色的肌底上作为结构,也作为艺术。看似反常的设计策略在禾苑中赢得了绝佳效果,阳光从窗外投入依次落在交叠编织的竹隔断上,再蔓延至深浅交错的老木头、青石板、水泥地面、皮质餐椅、丰茂植物,本不大的空间内呈现出丰富厚重的层次质感。

Throughout the restaurant, years of natural materials have been re-woven, cut and combined to form a structure and art on the blue-gray muscle base. The seemingly abnormal design strategy has won excellent results in Heyuan. The sunlight from outside the window falls on the overlapping woven bamboo partitions, and then spreads to the dark and shallow old wood, bluestone slabs, concrete floors, leather dining chairs, The lush plants present a rich and heavy layered texture in the small space.

 

 

设计出

泥土木料的精英感

在极小空间内营造卓越的品质感是设计面临的考验,质朴材料的选择仅仅是第一步。

Creating an excellent sense of quality in a very small space is the test of the design, and the choice of plain materials is only the first step.

 

开放就餐区里,竹子、藤条经过有节奏感的编织获得了新身份,作为屏风、屋面装置、吧台等等,设计师赋予它们简洁当代的整体感,又利用质朴材料本身创造细节中丰富的精致。不同色彩的青石板同样完全保留原始状态,但通过切割和重新组合得到纵向拼接的整个墙面,它们向上延伸拉长视线,山石自然风貌呼之欲出。与之相对应的,是靠窗一侧清爽的孔雀蓝,在冲撞里带来年轻的自由感和惬意,镜面吊顶将空间映入湖水般的波纹里,视线向高处伸展,可能的狭小空间感受立刻消散。餐桌椅材质色彩大气质朴,但在造型上趋向轻盈舒适,无论从任何角度都在确保品质的前提下拥抱食客,而非形成距离感。

In the open dining area, bamboo and rattan have gained new identities through rhythmic weaving. As screens, roof installations, bar counters, etc., the designer gives them a simple and contemporary overall sense, and uses the rustic materials themselves to create rich details in the details. Exquisite. The bluestone slabs of different colors also completely retain the original state, but through cutting and recombination, the entire wall surface spliced vertically is obtained. They extend upward to elongate the line of sight, and the natural features of the mountains and rocks are ready to come out. Corresponding to it is the refreshing peacock blue on the side of the window, which brings youthful freedom and comfort in the collision. The mirrored ceiling reflects the space in the ripples of the lake, and the line of sight stretches to a high place, giving a feeling of a possible narrow space. Dissipated immediately. The color of the dining table and chair is simple and simple, but the shape tends to be light and comfortable. From any angle, it embraces diners under the premise of ensuring quality, rather than forming a sense of distance.

 

包间内,材质再次演绎,原始肌理进一步退后,隐藏在仪式感更强烈的结构和家具之下,一点点距离感的营造让室内的调子趋于沉稳,将包间成熟厚重的体验感推向极致。从被热闹的市井烟火吸引,到进入后质朴却精致的精英体验,禾苑在繁华地段打开了一个可以接入烟火的空间,像一棵树,根系深入泥土,树冠抵达高处,拥有持久的生命力,也创造绝佳风景。

In the private room, the material is deduced again, and the original texture is further backed out, hidden under the structure and furniture with a stronger sense of ritual. The creation of a little sense of distance makes the interior tone calm and pushes the mature and heavy experience of the private room to the extreme . From being attracted by the lively fireworks of the city to the simple but exquisite elite experience after entering, Heyuan has opened a space where fireworks can be accessed in the prosperous area, like a tree, the root system is deep into the soil, and the canopy reaches the heights, with a lasting Vitality also creates excellent scenery.

 

 


项目信息

项目名称:禾苑 • 台州鱼市

室内设计:IN.X 屋里门外设计

设计主创:吴为 www.inxid.com

设计团队:贾琦峰、刘晨阳、贾辰娟

室内陈设:金升旭、应哲光、宋江丽

项目面积:320㎡

项目摄影:郑焰

项目策划:楽品牌策略机构

 

Project information

Project Name: Heyuan • Taizhou Fish Market

Interior design: IN.X interior and exterior design

Designer: Wu Wei www.inxid.com

Design team: Jia Qifeng, Liu Chenyang, Jia Chenjuan

Interior furnishings: Jin Shengxu, Ying Zheguang, Song Jiangli

Project area: 320 square meters

Project Photography: Zheng Yan

Project planning: 楽 brand strategy agency

 

 

 

 

 

 

▲请点击图片观看项目视频

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

扫描二维码分享到微信

Online
TEL

010-45678931